Steliștii așteaptă cu nerăbdare decizia UEFA în cazul „Valiza”, după ce Gigi Becali a fost găsit vinovat pentru dare de mită și fals în acte și condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.
Forul continental este foarte sensibil la astfel de cazuri, iar în trecut nu s-a sfiit să excludă in cupele europene echipe ca Juventus, Fener sau FC Porto. Ultima a scăpat însă, după ce a făcut recurs la decizia de excludere din Liga Campionilor, în sezonul 2008-2009. Atunci justiția portugheză a dovdit că FC Porto a cumpărat arbitri în perioada 2003-2004.
Iată ce spune capitolul „Criterii de admitere” din regulamentul UEFA pentru Liga Campionilor, sezon 2012-2013:
2.04(g) Pentru a fi eligibil pentru Liga Campionilor, un club nu trebuie să fi fost implicat direct sau indirect, odată cu intrarea în vigoare a articolului 50(3) din Statutul UEFA, în orice activitate care vizează aranjarea sau influențarea unui meci la nivel național sau internațional.
2.05 Dacă, pe baza tuturor circumstanțelor și a informațiilor, UEFA ajunge la concluzia evidentă că un club a fost implicat direct și/sau indirect în aranjarea sau influențarea rezultatului final al unei partidei la nivel național sau internațional, de la intrarea în vigoare a Articolului 50 (3) din Statutul UEFA (27 aprilie 2007), UEFA va declara acel club ineligibil pentru a participa în competiție.
Paul Ciucur, avocatul care a câștigat la TAS procesul împotriva Stelei în cazul „Baciu”, spune că Steaua nu are nicio șansă să mai joace în competițiile europene sezonul viitor, regulamentul UEFA fiind destul de clar în astfel de cazuri: un an de suspendare din competițiile europene.
„Din interpretarea coroborată a art.2 din Regulamentul UEFA privind Liga Campionilor, art. 2 din Statutul UEFA, art. 5, 14 si 17 din Regulamentul Disciplinar al UEFA, un club care a fost implicat direct sau indirect în influențarea rezultatului unui joc, pe plan național sau internațional, poate fi sancționat de către UEFA prin decăderea din dreptul de a participa în competițiile UEFA pentru un sezon, precum și prin aplicarea unei sancțiuni disciplinare raportate la gravitatea faptei și la circumstanțele atenuante sau agravante ale clubului în cauză.
Aprecierea se face de la caz la caz, de către Comisia competentă din cadrul UEFA. În luarea deciziei, comisia poate ține cont, dar nu este ținută de o hotărâre deja luată de o comisie arbitrală sau de o instanță de drept comun națională sau internațională.
UEFA are însă posibilitatea de a se abține de la a exclude clubul respectiv din competițiile UEFA, dacă o altă comisie ori instanță națională sau internațională s-a pronunțat deja în această privință în mod satisfăcător și a adoptat o decizie prin care clubului i se interzice participarea în competiția UEFA”, a spus avocatul Paul Ciucur pentru ZiuaNews.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER